d9daeae2069c9f9ddecc2f4ef9f92783.jpg
Αντλεριανά

Βασικές Αρχές Παραδοχής & Ενθάρρυνσης

"Η δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής πηγάζει από την πίστη στον εαυτό μας και απο τη θέληση να αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες που μας αποθαρρύνουν.

Ζούμε σε μια ανταγωνιστική κοινωνία. Αν αρχίσουμε, λοιπόν, να ασχολούμαστε υπερβολικά με το να γίνουμε ανώτεροι από τους άλλους, θα είμαστε συνεχώς αποθαρρυμένοι Ζώντας ειρηνικά με τον εαυτό μας, με λιγότερες απαιτήσεις, νιώθουμε τη χαρα του να ζούμε ισότιμα.Οι άνθρωποι που νιώθουν ισότιμοι δεν ανησυχούν για το αν προηγούνται η αν μένουν πίσω. Για αυτούς τα λάθη δεν αποτελούν αποτυχίες αλλά ευκαιρίες για μάθηση.Μπορούν να κάνουν διάκριση ανάμεσα στα λάθη και τον εαυτό τους. Η αξία τους δεν εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων. Η δύναμη τους πηγάζει από μέσα τους.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τη συμπεριφορά μας απο τον εαυτό μας. Σίγουρα ξέρουμε ποιο μέρος της συμπεριφοράς μας θα θέλαμε να αλλάξουμε. Μην το συγχέουμε, όμως, με την απόρριψη του εαυτού μας. Χρειάζεται να αλλάξει η συμπεριφορά μας, όχι ο εαυτός μας. Με άλλα λόγια: "μην πετάτε το μωρό μαζί με το νερό της μπανιέρας".

Ίσως θέλετε να απαλλαγείτε από ένα χαρακτηριστικό σας πιο ενοχλητικό. Αυτό, όμως, δεν σας κάνει απορριπτέο σαν άνθρωπο. Ίσως δεν μπορείτε να απαλλαγείτε αρκετά εύκολα από ορισμένα χαρακτηριστικά σας. Πρέπει, όμως, να μάθουμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μόνο ένα μέρος του εαυτού μας. Δεν είναι, λοιπόν, ανάγκη να μας κάνει να νιώθουμε ηττημένοι.

Καθώς θα προσπαθούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά, μας θα αναγνωρίσουμε ότι η φράση "δεν μπορώ" στην πραγματικότητα σημαίνει "δεν θέλω". Εφόσον εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν αποφασίσουμε να λειτουργήσουμε και να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να δούμε καθαρά τη συμπεριφορά μας.

Μια αίσθηση χιούμορ για τα λάθη και τις δύσκολες καταστάσεις είναι πάντα περισσότερο υγιής, από το να τα αντιμετωπίζουμε σαν καταστροφή. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, μπορούμε να θέσουμε προσιτούς και πραγματοποιήσιμους στοχους. Αν δεν το πετύχουμε, τους τροποποιούμε. Συνειδητοποιούμε ότι, στην πραγματικότητα,προκαλούμε πίεση με ανόητες φράσεις που λέμε στον εαυτό μας σχετικά με τη σημασία που έχει για μας να είμαστε ανώτεροι.

 

Η αυτοενθάρρυνση περιλαμβάνει την ανάγκη:

1. Να συνειδητοποιούμε τα θετικά μας σημεία και να προσπαθούμε συνεχώς να τα χρησιμοποιούμε. Ένα γνωμικό λέει:"Βάζε πάντα μπροστά το καλά σου πόδι".

2. Να αναπτύσσουμε μια θετική συνήθεια (χόμπυ) όπως: γυμναστική, τρέξιμο, γιόγκα, διάβασμα, μουσική, αυτοσυγκέντρωση, ζωγραφική κ.α., το οποίο αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι εκτιμούμε τον εαυτό μας.

3. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

4. Να αντιμετωπίζουμε με θάρρος το γεγονός ότι δεν είμαστε τέλειοι, να ζούμε με την ανθρωπιά μας και να μην αναστατωνόμαστε με τα λάθη μας.

Η τάση που έχουμε να υποτιμούμε τον εαυτό μας και να τον αποθαρρύνουμε είναι αλήθεια λυπηρή. Πιστεύοντας τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας, εμποδίζουμε εμείς οι ίδιοι την εξέλιξή μας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. "Πρέπει να είμαι τέλειος!" "Πρέπει να περάσει το δικό μου, διαφορετικά η ζωή ειναι φρικτη!" Όλα αυτά είναι ανοησίες.

Μπορούμε να αλλάξουμε αυτά τα μηνύματα, αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή. Αν αρχίσουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μπορούμε να μάθουμε να λέμε -και να πιστεύουμε- κάθε στιγμή: "Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Αν οι άλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους."

Καθώς καλλιεργούμε αυτή την παραδοχή του εαυτού μας, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μας σέβονται για την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας. Και το σημαντικότερο, θα έχουμε πλέον αγγιίει το μυστικό της πραγματικής ευτυχίας: την ΠΑΡΑΔΟΧΗ και την ΑΓΑΠΗ του εαυτού μας."

Λένα Ρήγα

[Πηγή:Ντινκμεγιερ,Μακκαιυ,Καρλσον,Μπιτι, Βασικές Αρχές Παραδοχής-Ενθάρρυνσης-Πειθαρχίας & Σχέσεων Γονέων-Εφήβων, Εκδόσεις Θυμάρι]