Πώς θα μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε? Τις απαντήσεις θα τις βρούμε σε μια άκρως διαφωτιστική συζήτηση ανάμεσα σε έναν φιλόσοφο και ένα νέον άντρα. Χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του Αλφρεντ Αντλερ ο φιλόσοφος εξηγεί πώς μπορούμε να ελευθερωθούμε από τα δεσμά προηγούμενων εμπειριών και να βρούμε το θάρρος να αλλάξουμε τον εαυτό μας.
Όσο πιο πλήρης και ολοκληρωμένη είναι η επαφή που κάνουμε με τον εαυτό μας και με τους συνανθρώπους μας τόσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες να νιώσουμε ότι μας αγαπάνε και μας εκτιμούν, οι δυνατότητες να είμαστε υγιείς και να μάθουμε πως να λύνουμε σωστά τα προβλήματα μας. Η επικοινωνία είναι για τις σχέσεις δύο ανθρώπων ό,τι η αναπνοή για τη διατήρηση της ζωής.
Όσοι σκέφτονται διαφορετικά από εμάς μπορεί να γνωρίζουν μια αλήθεια που εμείς δεν έχουμε ανακαλύψει. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η ουσία της ζωής. Χρειάζεται θάρρος για να μπορούμε να δούμε την άλλη οπτική, να παλέψουμε για καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό μας, με τους αγαπημένους και τους συνανθρώπους μας.
Εφηβεία=νεύρα, καυγάδες, απογοήτευση. Κι όμως, η εφηβεία είναι μια φυσιολογική περίοδος ανάπτυξης και εξέλιξης του παιδιού σωματικά και εγκεφαλικά. Είναι η μετάβαση από την παιδικότητα στην ωριμότητα. Παιδιά κ γονείς ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, ψάχνοντας νέους κώδικες επικοινωνίας κ συμβίωσης. Οι γονείς καλούνται να δείξουν στους εφήβους τους εμπιστοσύνη, κατανόηση, συμπαράσταση, αποδοχή και κυρίως αγάπη. Στην ομάδα μας, κάθε βδομάδα θα δούμε τρόπους, μεθόδους ώστε να καταλάβουμε πώς νοιώθουν οι έφηβοι και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε.Ελάτε να βρούμε μαζί τα νέα μονοπάτια για μια σχέση αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους γονείς και τους εφήβους, βασισμένη στις 3 βασικές αρχές της Αντλεριανής ψυχολογίας: ισοτιμία, σεβασμός, εμπιστοσύνη
Σ’ αυτή την όμορφη στιγμή της ζωής που το άτομο από παιδί γίνεται έφηβος, η παραδοχή του εαυτού και η ενθάρρυνση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας μέσα από τη συνεργασία, το σεβασμό και την αγάπη.
Η σπουδαιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων: το να ανήκει κάποιος σε μια θεραπευτική ομάδα που τον αποδέχονται και τον εκτιμούν αυξάνει την αυτοεκτίμησή του και παρέχει τις συνθήκες, την ασφάλεια και την υποστήριξη για να εκφράσει συναισθήματα, σκέψεις, να ζητήσει ανατροφοδότηση και να πειραματιστεί με νέες συμπεριφορές. Το κάθε μέλος συνεισφέρει στην ευημερία της ομάδας καλλιεργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας.
* Στις ομάδες αυτογνωσίας μπορούν να εγγραφούν μέλη που έχουν παρακολουθήσει ομάδες μελέτης για τουλάχιστον 3 χρόνια
«Αυτοεξάρτηση σημαίνει: απαντώ στα τρία βασικά υπαρξιακά ερωτήματα: ποιος είμαι, που πάω και με ποιον. Θέλει όμως προσοχή, να μην αποφασίσω πού θα πάω αναλόγως με ποιον είμαι. Θέλει προσοχή, να μην ορίσω ποιος είμαι από το ποιος με συνοδεύει. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το δρόμο μου βλέποντας το δικό σου, και δεν πρέπει να ορίζω τον εαυτό μου από τον δρόμο τον οποίο πορεύομαι. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι: εγώ είμαι αυτός που πρέπει πρώτα να ορίσω ποιος είμαι» (Μπουκάι, 2009: 54-55).
Πολύ συχνά, αντί να προσπαθείς να κάνεις τις δικές σου αλλαγές, αποφασίζεις πως κάποιος από τους δικούς σου πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι μια αντίσταση δική σου για να μείνεις στα ίδια και σίγουρα. Όμως, ύστερα από 10 χρόνια, θα είσαι περισσότερο απογοητευμένη από αυτά που δεν έκανες παρά από αυτά που έκανες. Γι’ αυτό, πέταξε τα σχοινιά! Ονειρέψου, εξερεύνησε, ανακάλυψε!
Στην φετινή μας ομάδα θα μάθουμε πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας σωματικά και ψυχικά. Ο εαυτός μας είναι ό,τι πολυτιμότερο και σημαντικότερο διαθέτουμε, διότι αφορά στην ίδια την ύπαρξή μας. Αυτός μας ακολουθεί στα άσχημα και τα όμορφα, στα δύσκολα και τα εύκολα της ζωής μας. Δυστυχώς όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι ανησυχίες για το παρελθόν και οι φόβοι για το μέλλον δεν μας αφήνουν να ζήσουμε το παρόν. Αξίζει λοιπόν να αφιερώνουμε χρόνο ώστε αφενός να φροντίζουμε και αφετέρου να μάθουμε να αγαπούμε τον εαυτό μας.
Αν θέλεις να εξελίσσεσαι, να βελτιώνεις την επικοινωνία σου, να μαθαίνεις πώς να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου, να παραμένεις ‘καλός και σταθερός’ ακόμα και στις απαιτητικές συνθήκες της εφηβείας των παιδιών σου, έλα στην ομάδα μας για να μοιραστούμε κοινά θέματα και να δοκιμάσουμε νέες λύσεις…
Όταν η αγάπη περισσεύει τα προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Ελάτε στην ομάδα μας να ονειρευτούμε μαζί, να γίνουμε καλύτεροι μαζί σε όλες μας τις σχέσεις. Σας χρειαζόμαστε…
Τι θέλω να γίνει το παιδί μου? Χαρούμενο, συνεργάσιμο, με σεβασμό και κατανόηση στον εαυτό του και στους άλλους. Σε μια δημοκρατική οικογένεια η υπευθυνότητα, η σταθερότητα και η συνεργασία που ξεκινά από το σπίτι μεγαλώνουν συνεργάσιμα παιδιά και διαμορφώνουν αυριανούς υπεύθυνους πολίτες.
ΗΑυτή η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που βοηθούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση συναισθημάτων και διάθεσης και στην αντιμετώπιση δυσκολιών ελέγχου και έκφρασης με τον κατάλληλο τρόπο. Απευθύνεται σε άτομα που συχνά εκδηλώνουν συμπεριφορές ή έχουν συναισθηματικές αντιδράσεις που μειώνουν την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων και γενικότερα της ζωής τους και σε μακροχρόνια βάση μετατρέπονται σε έναν ψυχοπιεστικό παράγοντα.
*Στις ομάδες αυτογνωσίας μπορούν να εγγραφούν μέλη που έχουν παρακολουθήσει ομάδες μελέτης για τουλάχιστον 3 χρόνια
Οι συναντήσεις του β’ κύκλου των ομάδων ξεκινούν μέσα Φεβρουαρίου 2023.
Στις ομάδες αυτογνωσίας μπορούν να εγγραφούν μέλη που έχουν παρακολουθήσει ομάδες μελέτης για τουλάχιστον 3 χρόνια.
Οι εγγραφές για κάθε σεμινάριο ξεκινούν 15 μέρες πριν τη διεξαγωγή του και ύστερα από σχετική ενημέρωση. ∙
Η συμμετοχή στα σεμινάρια εξασφαλίζεται με την καταβολή του εκάστοτε αντιτίμου και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η πληρωμή μπορεί να γίνει επί τόπου στη γραμματεία του Κέντρου Αντλεριανής Ψυχολογίας με μετρητά ή με ονομαστική κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Κέντρου
EUROBANK GR31 0260 0410 0000 0020 0511 698
Κόστος συμμετοχής σε ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ για μέλη και μη μέλη: 20 ευρώ
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αντλεριανής Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης.
∙Όλες οι ομιλίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά και χωρίς κόστος παρακολούθησης.